Snel leren = leuk leren VMBO

Op veel middelbare scholen krijgen kinderen wel te horen wat ze moeten leren, maar niet hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Er wordt veel zelfstandigheid verwacht betreft het plannen, organiseren en bestuderen van de lesstof.

Om tijdens de voortgezet onderwijs VMBO-opleiding makkelijker en effectiever te kunnen leren wordt door Praktijk4kids Brielle de training SNEL LEREN = LEUK LEREN VMBO aangeboden.

Door het volgen van 6 bijeenkomsten van 1 uur leren kinderen verschillende studievaardigheden en leerstrategieën, waardoor het leren efficiënter en makkelijker wordt.

Onderwerpen

  • Zelfstandig huiswerk en examens plannen en organiseren.
  • Hoe verschillende vormen van huiswerk aan te pakken en hoe met het huiswerk van verschillende vakken om te gaan.
  • Hoe leert je brein?
  • Wat is de huidige manier van leren en wat is de leermethode is die het beste bij een kind past?
  • Aanleren van verschillende geheugentechnieken om de leerstof beter en makkelijker te kunnen onthouden.
  • Hoe haal je de belangrijke sleutelwoorden uit een stuk tekst? Wat zijn de hoofd- en bijzaken van een tekst?
  • Hoe kan je snel en overzichtelijk aantekeningen tijdens een les en een samenvatting maken?
  • Hoe leer je twee tot vier keer sneller lezen?
  • Leren zelfstandig met het huiswerk en de leerstof aan de slag te gaan door een ideale leeromgeving te creëren, gebruik te maken van leerblokken en leertijddoelen te stellen.

Na elke bijeenkomst wordt er huiswerk meegegeven. Dit huiswerk bestaat uit het oefenen van vaardigheden en technieken die tijdens de bijeenkomst aan bod zijn geweest. Een groot voordeel is dat alles het oefenen van deze vaardigheden en technieken direct kan worden toegepast op het schoolwerk dat in die periode gemaakt of geleerd moet worden. Uiteindelijk levert dit tijdwinst op.

Het verschil tussen de cursus SNEL LEREN = LEUK LEREN en SNEL LEREN = LEUK LEREN VMBO is dat het leren plannen van een volledige toetsweek vervangen is door het visueel plannen van het huiswerk. Al het huiswerk wordt overzichtelijk in een huiswerkschema gezet waarbij gebruikt wordt gemaakt van verschillende kleuren en symbolen voor het huiswerk van de verschillende vakken. Ook wordt er extra aandacht besteed aan het halen van sleutelwoorden uit een tekst.

Op locatie

De training kan in overleg ook op locatie of op een school aangeboden worden. Bent u hierin geïnteresseerd informeer dan bij Praktijk4kids Brielle naar de mogelijkheden.